logo hercules1

fonikas-logo

niki-aiginiou

 

oper

traxones

daso

Τρις εξαμαρτείν και «θρύλος» στον τελικό...

on Σάββατο, 09 Απρ 2011. Posted in VOLLEYBALL, Slideshow, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, VOLLEYLEAGUE

VOLLEYLEAGUE: ΠΑΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3

Τρις εξαμαρτείν και «θρύλος» στον τελικό...
Μετάφραση... Αντιγραφή, επικόλληση, σκούπισμα και πρόκριση στον τελικό, ή αλλιώς ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε, ή αλλιώς η συνήθεια που έγινε λατρεία, ή αλλιώς η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το τρις εξαμαρτείν ουκ ομάδας σοφής... Προς στιγμήν σκέφτηκα μήπως αυτό που έβλεπα ήταν επανάληψη, λόγω απεργίας...
Μετά συνειδητοποίησα ότι απλώς οι φετινές αναμετρήσεις Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού γράφονται στην ιστορία , απλούστατα γιατί δεν έχει ξαναγίνει 3 συνεχόμενοι αγώνες μέσα σε μια εβδομάδα , μεταξύ των ίδιων ομάδων να κρίνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δεν ξανάγινε ποτέ.

Μην είναι και παγκόσμιο ρεκόρ; Να το ψάξουμε! Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 2-0, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε και πήρε το ματς στο τάι-μπρέικ. Ε, αυτά δεν γίνονται, δεν υπάρχουν! Δουλεμένο στην προπόνηση να ήταν, τακτική του Καλμαζίδη να αποτελούσε, στημένο να το είχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, τέτοια ομοιομορφία δεν θα την πετύχαιναν.

Ο Ολυμπιακός ,λοιπόν, δίκαια, καθαρά, με μαγκιά απίστευτη, προσωπικότητα μοναδική (ναι τα χω ξαναγράψει, αλλά για να τα εμπεδώσουμε) , τελικώς σαφώς ανώτερος και τέλεια διαβασμένος έριξε στο καναβάτσο τον Παναθηναϊκό με τρόπο που ομολογουμένως πόνεσε και μάλιστα πολύ τους πράσινους, οι οποίοι τρεις φορές πίστεψαν στη νίκη, την αγκάλιασαν , αλλά δεν είχαν ούτε τις δυνάμεις , ούτε την ικανότητα να την κατακτήσουν. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά...

Βγάζοντας εκτός τον Ντεσπέιν

Ο Παναθηναϊκός άρχισε τον αγώνα με Λάππα-Σάκι στα άκρα και  Γκενς στην πάσα. Τακτική του να πιέσει στο σερβίς , να σημαδέψει Ντεσπέιν και να τον βγαλει εκτός ρυθμού για πρώτη φορά, όπερ και εγένετο. Ο Καλμαζίδης επέλεξε να αρχίσει με Ντεσπέιν και Φράγκο στα άκρα, Παπάζογλου και Ανδρεάδη στο κέντρο. Οι πράσινοι εξολόθρευσαν τον Ντεσπέιν και πήραν εξ αρχής σταθερό προβάδισμα (3-1, 8-3, 11-3, 14-8, 17-11). Έπαιξαν πολύ καλά στην υποδοχή , πήραν επιθετικές βοήθειες απο τον Σάκι και τον Λάππα, ήταν σαφώς γρηγορότεροι στην ανάπτυξη και κυρίως έριξαν την υποδοχή του Ολυμπιακού στο 20%.

Ο Φιλίπποφ στο πρώτο σετ ήταν εκ των πραγμάτων κακός, ο Ντεσπέιν επί της ουσίας εκτός αγώνα, ο Τζούριτς πάρα πολύ χαμηλά και ο μόνος διασωθείς ήταν ο Φράγκος που με 4/5 επιθέσεις η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει μόνος να αλλάξει η εικόνα του πρώτου σετ. Γύρω στο 21-15 ο Καλμαζίδης απέσυρε τον Ντεσπέιν και έβαλε τον Γιαμπλόνσκι , αντικατέστησε τον Φιλίπποφ με τον Χαριτωνίδη και τον Τζούριτς με τον Σωτηρίου , για να τους καθαρίσει το μυαλό. Το 'χει ξανακάνει , αφού έβλεπε το ίδιο έργο απ την αρχή. Σαν τις ταινίες της Βουγιουκλάκη , στις οποίες έχουμε μάθει πλέον απ έξω όλους τους διαλόγους.  Το 25-18 ήρθε φυσιολογικά, με τον Παναθηναϊκό να είναι ο μονόφθαλμος στους τυφλούς.

2-0 και... ουδείς πανηγύρισε

Ίδια εικόνα και στο δεύτερο σετ. Ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα μόνο στον πρώτο πόντο του σετ και εν συνεχεία κυνηγούσε το σκορ. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς , αφού είχε υποδοχή 29% , 30% επιθέσεις και μόλις 3/10 στην κόντρα επίθεση. Ο Παναθηναϊκός συνέχιζε τον περίπατό του , ενώ αισθάνθηκε μικρή απειλή μόνο στο 11-10 , όταν άρχισε να μπαίνει σε ρυθμό ο Γιαμλπόνσκι. Απο εκεί και πέρα όμως ΓΙορντάνοφ, Λάππας , Σάκι και Πανταλέων χτυπύσαν ανενόχλητοι, ο Γκενς ήταν τρεις ταχύητες ταχύτερος και η διαφορά μεγάλωνε. Απο το 16-12 ούτε καταλάβαμε για πότε φτάσαμε στο 25-20.  Μυθική, ασύλληπτη και απίστευτη εικόνα. Ολοκληρώνεται το σετ , ο γηπεδούχος προηγείται 2-0 και στην Γλυφάδα ουδείς πανηγυρίζει. Μουδιασμένα χειροκροτήματα και ένα δυο συνθηματάκια σεμνά και ταπεινά. Ο φόβος έπαιζε πιγκ-πογκ μεταξύ της εξέδρας και του πάγκου του Παναθηναϊκού. Το ''spirit'' που λέει κι ο Προσαλίκας!

Η αρχή της νέας ανατροπής...

Πώς άρχισε η ανατροπή; Πάρα πολύ απλά. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού άρχισαν να κουράζονται και να κάνουν συνεχόμενα λάθη. Ο Ολυμπιακός έδεσε στα άκρα με Φράγκο-Γιαμπλόνσκι , ο Τζούριτς μπήκε στο κλίμα του αγώνα και ο Φιλίπποφ άρχισε να παίζει μπάλα. Η υποδοχή βελτιώθηκε , η ανάπτυξη επιτάχυνε, η επίθεση έγινε αποτελεσματική, το μπλοκ λειτούργησε άψογα (με εναλλαγές Ανδρεάδη-Παπάζογλου και Ανδρεάδη-Εστράδα, στα πανέμορφα μαγειρέματα Καλμαζίδη που σήμερα μεγάλωσε κι άλλο τις ''ποικιλίες'' του) και όλα ήρθαν ήρεμα κι απλά. Η υποδοχή του Παναθηναϊκού διαλύθηκε , η ανάπτυξη χάλασε. Δεν έφταιγε ο Γκενς και ως εκ τούτου η αλλαγή του Ψάρρα δεν βοήθησε. Καπετάνιος σε όλο το σετ ο Ολυμπιακός (2-6, 4-8, 9-16) για να ολοκληρώσει με 17-25 , απλώς κάνοντας σωστά τα απλά. Οι πράσινοι ήταν ξαφνικά στα 30 λάθη,  έναντι 25 του αντιπάλου.   1-2 λοιπόν και συνεχίζουμε...

Και εγένετο ισοφάριση...

Τα λάθη του Παναθηναϊκού αυξήθηκαν κι άλλο (36 στους πρώτους δέκα πόντους του τέταρτου σετ) , η υποδοχή του έμπαζε απο παντού, το μπλοκ του με τρύπες, η ανάπτυξη του αργή, προβλέψιμη, στατική , άρα αντιμετωπίστηκε άνετα. Ο Τζούριτς ηταν για τα καλά πλέον εντός γηπέδου, ο Γιαμπλόνσκι σταθερότατος , ο Φράγκος ηγέτης πραγματικός , εγγύηση σταθερότητας , ηρεμίας και αξιοπιστίας. Ειδική μνεία και για το κέντρο ξανά. 1-5, 4-8, 6-12, 8-13, 10-16 και η ισοφάριση ήταν θέμα χρόνου. Στο 12-18 ο Σάκι στην Pipe στέλνει την μπάλα εξω , η φάση δίνεται μέσα Κουζούνης και Γκενς φωνάζουν , δέχονται απο μια κίτρινη και το σκορ γίνεται 13-19 σε μια απο τις τρεις αμφισβητούμενες φάσεις του αγώνα , που και πάλι όμως ούτε άλλαξαν, ούτε έκριναν , ούτε διαμόρφωσαν κάτι. Ο Ολυμπιακός αύξησε το προβάδισμα του στο 22-25 και έφτασε στο σετ μπόλ με 5 ευκαιρίες. Ο Γιορντάνοφ έστειλε την μπάλα στο φιλέ και το σετ ολοκληρώθηκε με 19-25. Νεκρική σιγή στην Γλυφάδα, σενάριο πράσινου τρόμου. Μια φράση ήταν στα χείλη όλων , Ολυμπιακών και Παναθηναϊκών : «Δεν μπορεί να ξαναγίνει»...

Η συνήθεια που έγινε λατρεία...!

Το τάι μπρέικ αρχίζει με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί βραχεία κεφαλή όψιμα. Στο 2-0 ο Καλμαζιδης αντιδρά άμεσα και παίρνει τάιμ άουτ. Ο Σάκι σερβίρει στο φιλέ και εν συνεχεία δέχεται μπλοκ στην pipe. Ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει και οι δυο ομάδες παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Με λάθος σερβίς του Πετρέα και άουτ καρφί του Σάκι ο Ολυμπιακός παίρνει για πρώτη φορά τα ηνία της ... ''παράτασης''. Το τηλεοπτικό πλάνο και ο ήχος τα λένε όλα. Ο Φιλίπποφ γυρίζει στον πάγκο , χαμογελάει και κλείνει το μάτι στον Καλμαζίδη. Στο κλειστό Μακης Λιούγκας ακούγεται πια και η αναπνοή των παικτών. 7-8 και οι αντίπαλοι αλλάζουν τερέν.  Με ερυθρόλευκο προβάδισμα ενός πόντου πάμε μέχρι το 11-11. Ο Γιαμπλόνκσι κάνει το 11-12 και αμέσως μετά ο Εστράδα με τον Φράγκο στήνουν αδιαπέραστο τείχος Γιορτνάνοφ. Το οριστικό χτύπημα. Με λάθος του Γκενς φτάνουμε στο 12-14, ο Ολυμιακός χάνει δυο ματς μπωλ, όμως το μπλοκ του Τζούριτς με τον Παπάζογλου τελειώνει οριστικά τον αγωνα και την σειρά. Το ταμπλώ έγραφε 14-16 και 2-3. Ο Ολυμπιακός ήταν οριστικά στον τελικό. Εμφατικά και με στυλ . Ναι, με στυλ και χαρακτήρα.

Σαντορίνη - Γλυφάδα - Ρέντη - Ρέντη - Ρέντη - Γλυφάδα...

...Ολυμπιακός 6 , Παναθηναϊκός 0 ! Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι άλλες τόσες φορές να έπαιζαν το ίδιο ακριβώς θα γινόταν. Διαφωνείτε; Θέλετε να προσπαθήσουμε να δούμε ψύχραιμα τί έγινε φέτος; Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά.
Ο Ολυμπιακός:

1) Ήταν εξ αρχής καλύτερα στημένη ομάδα
2) Είχε περισσότερες εναλλακτικές στον πάγκο
3) Ηταν εμφανώς πιο προπονημένος και γυμνασμένος
4) Στον αγώνα ουδείς ασχολήθηκε με πληρωμές
5) Τα πιτσιρίκια έχουν φιλοδοξίες, γουστάρουν να κάνουν καριέρα και άρπαξαν την ευκαιρία τους με αξία, πάθος και τσαμπουκά
6) Ο Καλμαζίδης προετοίμασε και κοουτσάρισε μαεστρικά όλους τους αγώνες
7) Είχε έναν Φράγκο ηγέτη, έναν Ντεσπέιν πολυβόλο (όχι σήμερα), τον Τζούριτς ασταμάτητο όταν έπαιρνε μπροστά , τον Φιλίπποφ αξιοπρόσεκτα ώριμο και εντυπωσιακά καλό στις κρίσιμες στιγμές (με τα λάθη του βεβαίως, αλλά ποιός δεν κάνει λάθη;), τον Ανδρεάδη αρχηγό πραγματικό, τον Κουζούνη να δίνει ένταση εντός και εκτός αγώνων  και πολλές χρυσές ρεζέρβες.

Ο Παναθηναϊκός:
1) Προπονήθηκε όλη τη χρονιά όσο πληρώθηκε και έπαιξε όσο προπονήθηκε. Έτσι και στους αγώνες με τον Ολυμπιακό το deja vou , δεν ειναι και τόσο ανεξήγητο. Μετά την μια ώρα οι παίκτες έσκαγαν. Απλόν; Απλούστατον!
2) Ήταν εξ αρχής στημένος λάθος με πολλά λάθη, πολλές ελλείψεις , κυρίως έλλειψη ρευστού, χωρίς βάθος πάγκου.
3) Τα διοικητικά προβλήματα κατέβαλαν τους παίκτες που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν τόσες φιλοδοξίες όσες θα αρκούσαν για να αφήσουν στο σπίτι τα τεράστια και απολύτως υπαρκτά προβλήματα.
Αν ψάχνετε αιτίες , εγώ προτείνω να τις αναζητήσετε στη διοίκηση (ή μάλλον στις διοικήσεις) που έφεραν τον Παναθηναϊκό στα φετινά χάλια. Είναι άδικο μονίμως να ζητάμε απο τους παίκτες να ξεπερνάνε τους εαυτούς τους και να κάνουν θυσίες. Οι μικροί θα τις κάνουν γιατί έχουν καριέρα μπροστά τους. Οι μεγάλοι έχουν υποχρεώσεις , λογαριασμούς που τρέχουν και ένα παρελθόν γεμάτο (τόσο όσο) με τίτλους και διακρίσεις. Ένα πρωτάθλημα πάνω , ένα κάτω δεν θα τους αλλάξει τη ζωη. Τα δεδουλευμένα τους ,όμως, θα την αλλάξουν. Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Βάλετε ,λοιπόν, και μια τέταρτη βούλα:
4) Ο Παναθηναϊκός είχε ρόστερ με  υπερβολικά μεγάλο μέσο όρο ηλικίας. Ποιός φταίει που δυο ''δικοί του'' παίκτες (ο Φιλίπποφ και ο Φράγκος) παίζουν στο λιμάνι, είναι κυπελλούχοι Ελλάδας και πάνε για νταμπλ , όντες πρωταγωνιστές της ομάδας τους; Εδώ σας θέλω...!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα σετ του δεύτερου και τελευταίου ημιτελικού: 25-18 (27'), 25-20 (24'), 17-25 (25'), 19-25 (27'), 14-16 (19') / συνολικός χρόνος 122 λεπτά (έχει την αξία του)

Για τo αναλυτικό στατιστικό πατήστε ΕΔΩ

Για την εξέλιξη που είχε ο δεύτερος τελικός πατήστε ΕΔΩ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Λάιος): Ντόνας, Μηνούδης, Κόβατς, Ψάρρας, Πετρέας 6 (4/7 επ. , 2 μπλοκ), Γιορντάνοφ 25 ( 1 άσσος, 23/45 επ., 1 μπλοκ), Γκενς 2 (1 άσσος), Πανταλέων 7 (2 μπλοκ), Λάππας 10 ( 10/17 επιθέσεις 67% υποδοχή), Σάκι 17 (16/30 επιθέσεις, 67% υποδοχή) / Παπαδημητρίου (79% υποδοχή).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Καλμαζίδης): Ντεσπέιν 2 (23% υποδοχή), Γιαμπλόνσκι 10 ( 10/15 , 57% υποδοχή), Σωτηρίου 1, Χαριτωνίδης, Φιλίπποφ 1, Παπάζογλου 4 (1 άσσος, 1 μπλοκ), Εστράδα 6 (3 μπλοκ), Ανδρεάδης 4 (2 μπλοκ), Κουζούνης 46% υποδοχή, Τζούριτς 19 (1 άσσος, 15/38 επιθέσεις, 3 μπλοκ), Φράγκος 13 (74% υποδοχή, 13/22 επιθέσεις), Κοκκινάκης.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ:

ΕΠΙΘΕΣΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 59/ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 48
ΜΠΛΟΚ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 5/ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 10
ΛΑΘΗ:  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 45/ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 32
ΥΠΟΔΟΧΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 70% (42% ΑΡΙΣΤΕΣ), ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 55%, 22% ΑΡΙΣΤΕΣ)
ΑΣΣΟΙ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2

*Άρα ένα ακόμα παιχνίδι στατιστικώς κρίθηκε στα λάθη, που αποδεικνύουν ότι ναι μεν ανατροπές και ενδιαφέρον τεράστιο , αλλά και ποιότητα μειωμένη. Για να τα λέμε όλα. 107 λάθη είναι πάρα πολλά!

MVP ΣΕΙΡΑΣ:

Ψηφίστε... Θέλετε Καλμαζίδη για το κοουτσάρισμα; Εγώ λέω ναι! Θέλετε τον Φράγκο που ήταν ο σταθερότερος και πήρε τεράστιο κομμάτι του γηπέδου. Θα συμφωνήσω και σε αυτό (παρεμπιπτόντως ανατριχιαστικά μεγάλη εικόνα το φιλί υπερηφάνιας του μέντορα Λάιου στο δημιούργημα του Φράγκο στο φινάλε του αγώνα. Ο μαθητής κερδίζει τον δάσκαλο , αλλά όλος ο σεβασμός πάει στον δάσκαλο. Πάντα). Συνολικά πάντως όλοι οι παίκτες που χρησιμποιήθηκαν κατά διαστήματα υπήρξαν πολυτιμότατοι. Ξεχωριστό credit στον Φιλίπποφ γιατί μόνο και μόνο ότι άντεξε στο υψηλότερο επίπεδο σε αυτή την θέση , σε αυτή την ηλικία είναι θέμα...

Και τώρα...

Για τους μεν τελικός με απόλυτη ηρεμία , αφού ήδη είναι πλήρως επιτυχημένοι , αλλά θέλουν την απόλυτη υπέρβαση και το maximum της επιτυχίας (οι πιτσιρικάδες ευτυχώς είναι αχόρταγοι) πιθανότατα απέναντι σε έναν αντίπαλο που περιμένει για ρεβάνς! Αλλά αυτά έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε.
Για τους δε ανασυγκρότηση εκ βάθρων, ανασχεδιασμός και σταθερότητα εξ αρχής. Αυτό αφορά πρώτα το κεφάλι, Μην μπερδεύεστε το κεφάλι δεν είναι ο προπονητής.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εγώ αυτό το remake εξακολουθώ να μην το πιστεύω. Ξανά και ξανά και ξανά!

Σχόλια (0)

Αφήστε σχόλιο

Υποβάλετε σχόλια ως guest. Προαιρετική σύνδεση παρακάτω.

Live 2012-13

Βόλεϊ Λιγκ ΟΠΑΠ 2012-13
(1η αγωνιστική)
Σάββατο 13 Οκτωβρίου
18.30: Κηφισιά - Φοίνικας
1-3 (25-22, 14-25, 31-33, 23-25)
19.00: Λαμία - Ολυμπιακός
0-3 (18-25, 24-26, 20-25)
19.00: Παμβοχαϊκός-Μίλων
2-3 (21-25, 25-15, 23-25, 25-17, 23-25)
19.00: Άρης -Νίκη Αιγινίου
3-0 (26-24, 25-23, 25-21)
Κυριακή 14 Οκτωβρίου
18.00: ΠΑΟΚ - Ηρακλής 3-0 (25-19, 25-11, 25-23)
Δευτέρα 15 Οκτωβρίου
19.00: ΠΑΟ - Εθνικός Αλ.
Live - Novasports-3

Α1 Γυναικών 2012-13
(1η αγωνιστική)
Σάββατο 13 Οκτωβρίου
ΑΕΚ - ΟΠΕ Ρεθύμνου 3-0 (25-11, 25-16, 25-09)
Ολυμπιακός - Ηρακλής 3-0 (25-14, 25-11, 25-15)
Τράχωνες - ΔΑΣΩ 3-2 (25-23, 25-22, 22-25, 23-25, 15-06)
Μαρκόπουλο - ΠΑΟ 3-2 (27-25, 25-22, 20-25, 19-25, 15-10)
Ανατόλια -Βριλήσσια 2-3 (20-25, 25-23, 27-25, 17-25, 11-15)
Mακεδόνες - Ηρακλής Κηφισιάς 1-3 (11-25, 25-22, 23-25, 16-25)

Efi Sfyri BV Academy

Ευρωπαϊκό Εφήβων

ΕURO JUNIORS MEN 2012
(24/8-2/9 Δανία, Πολωνία)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΚΑΤΑΤΑΞΗ
(Γκντίνια - Πολωνία)
Τελικός - 2 Σεπτεμβρίου:
19.30: Ιταλία - Ισπανία 3-1 (25-21, 25-14, 23-25, 25-22)
Μικρός τελικός:
16.30: Τουρκία - Βέλγιο 2-3 (24-26, 25-17, 25-21, 22-25, 15-17)
Ο δρόμος για τα τελικά
Το video των αγώνων

Collection 2012-13


Book Volley